23 Temmuz 2014 Çarşamba

Hamas İslami Direniş Hareketi




Hamas İslami Direniş Hareketi
       


Small hamas logo.gif       Hamas 25 Ocak 2006 Filistin seçimlerini kazanıp Filistin'in başına geçmiştir. Hamas çoğu ülkü açısından "terör örgütü" olarak nitelendirilir. Bunun sebebi ise bana kalırsa Filistin'i kollamak istemesidir. Biliyorsunuz şu zamanlarda kim ülkesi için bir şey yapmak istese hep karşısına bir şey çıkmıştır. Bunun dünyada örnekleri çok saymakla bitmez. Biz konumuza geri dönelim Hamas örgütü İsrail'i tanımamıştır hatta İsrail ile yapılan barış müzakerelerine karşı çıkmıştır.

Hamas 1920'lere uzanan ve Mısır'daki Müslüman Kardeşler'e kadar dayanır lakin ilk ortaya çıkış tarihi 1987 yılındaki I. İntifada yaşanan olaylar sırasında olmuştur. 

I.İntifanın ne olduğunu anlatmadan önce Hamas hakkında biraz daha bilgi vermek isterim. 9 Aralık 1987 gecesi Müslüman Kardeşlerin Filistin’deki en önemli ismi olan Şeyh Yasin’in evinde İslam Derneği’nin diğer yöneticilerinin
katıldığı bir toplantı başlamıştır. Toplantıya Abdülaziz Rantisi, İbrahim El-Yazuri, Şeyh Salah Şhada, İssa El-Na şar, Muhammed Şam ve Abdülfettah Dukhan katılmıştır. 

Hamas kelime anlamı olarak cesaretlilik, yiğitlik anlamındadır. 14 Aralık 1987'de Gazze'de Şeyh Yasin öncülüğünde kurulmuştur. Kuruluş amacı ise Filistin'in silah ile kurtuluş mücadelesidir.


Şimdi  I.İntifayı çok duyduk nedir bu İntifa ? 

Bunu gelecek yazımda anlatacağım. Takipte kalın

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder