24 Temmuz 2014 Perşembe

I.İntifada Nedir ? ve Nasıl başlamıştır

I.İntifada Nedir?

        İntifada'nın ilk kelime anlamını sizlere söyleyeyim Arapça silkip atma demektir. Neyi silkinip atıyorlar derseniz ülkelerinde bulunan Yahudileri, İsraillileri atıyorlar.  


       Kısaca açıklamak gerekirse I.İntifayı 1987 yılında İsrail'le karşı başlatılan mücadele. Bu mücadelenin başlangıcı aslında silah ile değil. Gençlerin eline taşlar alarak İsrail'li askerlere fırlatması ve İsrail'in bunun karşısında bir şey yapamaması.

      
I.İntifada'nın Başlangıcı:
        Aslında olay çok basit. Her zaman ki gibi küçük bir kıvılcımdan olay ateşleniyor. Olay şöyle oluyor 7 Aralık 1987 gününde Filistin'de yaşayan bir Yahudi öldürülüyor. İsrail'le göre bunu yapan Filistinli militanlardır ama ellerinde net bir kanıt yoktur.
        8 Aralık tarihinde ise 8 tane Filistinli işçileri taşıyan kamyona, İsrail'li bir kamyon çarpmıştır ve 6 tane Filistinli ölmüş 2 tanesi ise ağır yaralanmıştır. Filistin'liler bunu bilerek yaptıklarını düşünmüşlerdir. Neden diye sorarsanız ise geçen gün öldürülen Yahudi çocuğun intikamını almak istemeleridir. İsrail cenazeleri Cebeliye mülteci kampına götürmeleri için Filistin'lilere izin vermiştir. Ortam zaten gergin olmakla beraber hem kızgınlık hem öfke hem de üzüntü eklenmiştir.
        Şimdi Filistin'li insanların düşüncesi niye doğru olmasın. Dün Yahudi bir tane genç bıçaklanarak öldürülüyor bunun üstüne daha 24 saat geçmemişken 8 tane Filistinliyi taşıyan bir kamyona
Yahudi bir araç çarpıyor. İnsanların böyle düşünmesi fazlası ile normal ki doğru da düşünüyorlar. Neden derseniz İsrail askerleri cesetleri geri almışlardır ve ört pas etmeye çalışmışlardır.
        İntifada'nın şimdi niye bu kadar önemli olduğuna gelirsek ise her şey şimdi başlıyor. Yazacağım yerleri dikkatlice okuyun ve gençlerin neler yapabileceğini görün. Ortam bildiğiniz gibi öfke ve üzüntü dolu. Bir Filistin'li genç taş topluyor. Yoldan ise İsrail askerleri geçmekte. Filistinli genç taşları topladı ve İsrail askerlerine doğru baktı ve I.İntifada'yı başlattı. Nasıl mı dersiniz. Şöyle genç elindeki taşları bir bir İsrail'li askerlere atmaya başladı. Ardından ise ise taş atanların sayı çoğalmış ve bir anda bütün Filistin'e yayılmıştır. Olayın ilginç tarafı ise  İntifada'yı kimse bilerekten planlamamıştır. Birden bire halk örgütlenmiş ve başlatmıştır. Tabii insanları teşvik eden ise "HAMAS"tır.

        Olayın sonucunda ise büyük modern İsrail ordu gençler tarafından hezimete uğratılmıştır ve İsrail genel Kurmay Başkanı “Bu savaş için askeri çözüm yoktur, çözüm sadece siyasidir” demiştir ve Filistin gençler sayesinde büyük bir başarı elde etmiştir. Neden mi büyük başarı ? Bilmem bilir misiniz İsrail-Arap savaşlarını Altı Gün Savaşlarıda denir. İsrail Araplar ile her yaptığı savaşı kazanmıştır. Bu yüzden Filistinli gençler büyük bir başarı sağlamıştır İsrail askerleri üstünde.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder